Biennale Sztuki dla Dziecka
nowoczesny, interdyscyplinarny festiwal sztuki dla dzieci.

       Nauka może być przyjemnością, a także zabawą. Przekonali się o tym uczniowie klasy IIa, którzy 13 maja w piątek wzięli udział w warsztatach kulinarnych organizowanych w ramach XVIII Biennale Sztuki dla Dziecka. Czy warsztat kulinarny da się przełożyć na działania edukacyjne i artystyczne? Uczestnicy COOlinariów - interdyscyplinarnego festiwalu sztuki, próbowali dowieść, że tak. Dzieci obejrzały prezentacje toruńskich artystów, ukazującą niezwykłe zastosowanie produktów żywnościowych w malarstwie, rzeźbie np. baranki z kalafiora, morze z łososia, bakłażany jako pingwiny i wiele innych zdjęć budzących zachwyt dzieci. Wszyscy radośnie starali się odgadnąć jakie warzywa, owoce i nie tylko, kryje dany pejzaż. Następnie dzieci uczestniczyły w zajęciach plastycznych, malując jadalnymi farbami - przygotowanymi wcześniej z warzyw i owoców. Jednak najwięcej emocji wzbudziły u dzieci prace konstrukcyjne ze słodkich produktów. Czekali na to z niecierpliwością. Fantazyjne budowle z wafelków, rurek, kremu czekoladowego, toffi, żelków, biszkoptów i karmelu stworzyły ogromną makietę niezwykłego - jedynego miasta o zapachu karmelu i czekolady. Dzieci zgodnie stwierdziły, że trzynasty w piątek wcale nie musi być pechowym dniem, gdyż ten był dla nich jednym z najszczęśliwszych.



Strona nauczania początkowego